Van moeten naar willen

Heb jij ook een stemmetje in je hoofd dat je vertelt wat je allemaal moet? Stel je te veel eisen aan jezelf?

We moeten gezond leven, we moeten voldoende bewegen, we moeten presteren, we moeten verantwoordelijkheid nemen, we moeten duurzaam zijn, we moeten opkomen voor onze rechten, we moeten zorgen voor elkaar, we moeten geld verdienen enz.

Het gevolg van al dat moeten is dat het je iets brengt. En dus vind je het prima. Maar is dat zo? En als dit nou een keer niet lukt? Een gevolg kan dan zijn dat het je onrust geeft, extra druk en stress. En dan ‘moet’ je weer leren ontspannen, leren omgaan met de extra druk, beter omgaan met stress.

Stemmetje

Wanneer we zeggen dat we iets moeten, leggen we onszelf een verplichting op. Er is geen andere keuze meer. En van wie moeten we dat allemaal? Is dat niet gewoon een stemmetje in je hoofd?
Er zijn natuurlijk altijd dingen die moeten, je moet je aan de wet houden, je moet eten, en de was zal toch gedaan moeten worden. Niet altijd even leuk, maar wel met ruimte voor een keuze. Of je voert uit wat van je gevraagd wordt of je doet dat niet en je aanvaardt de consequenties. Het belangrijkste is dat je altijd een keuze hebt.

Zeg eens tegen jezelf: ik moet gaan sporten. En zeg nu tegen jezelf ik wil gaan sporten. Voel je het verschil?

Vaak hoor je iemand zeggen ‘we moeten helemaal niks’ waarop een ander direct kan reageren reageert met ‘jawel je moet ademen anders ga je dood’. Heel zwart-wit gezien is dat natuurlijk ook een keuze. Hoe kort dat moment ook duurt, aangezien de overlevingsdrang van je lichaam het over neemt.

Willen

Bedoelen je niet gewoon dat je iets wil? Ik wil sporten omdat ik mij dan energieker voel. Ik wil stofzuigen omdat mijn huis er dan netjes uit ziet.
Probeer eens alles wat je ‘moet’ de komende tijd om te zetten in:

Ik wil …

Ik kies …

Ik ga …

 

Wil je te veel in een keer of weet je niet wat je wil? Ik wil je dan graag hierbij ondersteunen.