WANNEER KIES JE VOOR COACHING?

 

Coaching is er voor iedereen die bezig is met een vraagstuk in het leven en er zelf even niet uitkomt. Voor iedereen die naar zichzelf wil kijken en wil groeien.

Soms kan een samenloop van omstandigheden ervoor zorgen dat je leven stroef loopt of dat je last krijgt van lichamelijke of psychische klachten. Als je niet goed in je vel zit, voel je dat in je lichaam en merk je dat aan je emoties. Dit alles overkomt je niet voor niets; het nodigt je uit om jezelf eens onder de loep te nemen.

Je hoeft overigens geen grote persoonlijke problemen te hebben voordat je tijd in jezelf investeert. Integendeel, het is zelfs beter om dat te doen wanneer je (nog) niet kopje onder bent gegaan. Bijvoorbeeld bij een vaag gevoel van onvrede of steeds maar aanlopen tegen dezelfde lastige situaties.

 

Ik kan je als coach op verschillende gebieden ondersteuning bieden. Je kunt hierbij denken aan stress, overspannenheid en burn-out, re-integratie, leidinggeven, relatiepatronen, relatieproblemen, onverwerkte zaken uit het verleden en persoonlijke groei.

Maar je kunt ook voor coaching kiezen als je bijvoorbeeld:

– niet lekker in je vel zit
– gewoon even alles op een rijtje wilt zetten
– niet zo goed weet welke kant je op wilt
– bij het leven stil wilt staan, omdat je je afvraagt of je nog op het goede spoor zit
– behoefte hebt aan een sparringspartner
– wilt leren omgaan met de gevolgen van…
– wilt leren ontspannen en genieten van het leven

INDIVIDUELE COACHING

Oplossingsgericht coachen

Oplossingsgericht coachen

Oplossingsgericht werken is een positieve, krachtige manier om veranderingen bij mensen, teams en organisaties te realiseren. Dat doe ik door te kijken naar al bereikte successen, competenties en uitgaan van de gewenste situatie. Ik richt me hierbij dus niet op problemen en onvolkomenheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Coachen met ervaringsleren

Coachen met ervaringsleren

 

Wil je jezelf bewust worden van je eigen gedrag en wil jij zelf de keuze maken of hier iets mee wilt doen? Dan is coachen met ervaringsleren iets voor jou. Ervaringsleren heeft als doel je houding aan te scherpen.

Zowel bij individuen als bij groepen en bedrijven wordt ervaringsleren ingezet om gedrag te begeleiden en ontwikkelingsprocessen in gang te zetten. Voor wie het uiterste uit zichzelf wil halen en wil veranderen is dit de perfecte trainingsmethodiek. Immers: door iets zelf en bewust te ervaren kom je tot nieuwe inzichten.

Ervaren doe je aan den lijve, letterlijk. Ik werk aan de hand van opdrachten en uitdagingen die de deelnemer(s) in de buitenlucht uitvoeren. De opdrachten variëren van schijnbaar eenvoudige spellen tot ingewikkelde samenwerkingsopdrachten.

Het doel hiervan is simpel: processen op gang brengen die in eerste instantie niet lijken op het dagelijkse leven, of het werk. Maar in het hier en nu gebeurt tegelijk alles dat je ook in je dagelijkse leven of op de werkvloer tegenkomt. Van overleg, frustratie en van plezier tot succes, irritatie en initiatief nemen.

Dat wat normaal niet wordt uitgesproken, komt nu boven water. Zowel in teams als bij individuen. Eigen overtuigingen, veronderstellingen en verwachtingen over elkaars gedrag, afspraken en organisatiedoelen. Veronderstellingen die vaak veel meer invloed hebben op hoe je met elkaar werkt, hoe je je in het team/groep gedraagt, wat je bereikt, dan de in een visie en missie vastgelegde waarden. Met elkaar verkennen, en meteen ander gedrag uitproberen wat beter bijdraagt aan het gewenste resultaat. Dat is ervaringsleren.

Wandelcoaching

Wandelcoaching

Het coachgesprek vindt plaats in de buitenlucht en we praten al wandelend. De locatie van de wandeling wordt afgestemd op jou wensen. Het kan in een recreatiegebied bij jou in de buurt plaatsvinden maar een bos behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Deze manier van coaching is ideaal als je graag buiten bent en een klinische setting van een standaard coach of psycholoog je weerhoudt om hulp te zoeken. Ook wanneer je moeite hebt om over je gevoelens te praten of dichtslaat wanneer iemand tegenover je vragen stelt, kan wandelcoaching een stuk meer ontspannen voor je werken.

Buiten zijn, in een mooie natuurlijke omgeving, doet immers iets met mensen. De natuur zorgt dat stemming en concentratie verbeteren, en dat stress afneemt. Een van de theorieën die de stress herstellende effecten van de natuur verklaren, is de Attention Restoration Theory van Kaplan & Kaplan. Die noemt de vier kenmerken van de natuur die een belangrijke rol spelen bij wandelcoaching:

Weg zijn – weg van de dagelijkse beslommeringen. Een effect dat heel snel optreedt zodra je in een groene omgeving bent.

Zachte fascinatie – in tegenstelling tot gerichte aandacht. De natuur trekt aandacht zonder dat het moeite kost. Dat komt door de fractale structuren. Hoewel de natuur er op het eerste gezicht chaotisch uitziet zit er een herhalend patroon in. De tak van een boom is een kleine boom. Het blad heeft ook de vorm van een klein boompje.

In perspectief plaatsen –  wandelen, en ook alleen al in de natuur zijn, helpt je om ervaringen, gedachten en gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.

Je zintuigen behagen – de natuur geeft zintuiglijke sensaties. De wind door je haren, de zon op je huid, de geur van het bos, de stilte en ook de vogelgeluiden. Het helpt je los te komen van dagelijkse beslommeringen. Een ervaring waarin ruimte ontstaat voor compassievolle (zelf)reflectie, het accepteren van emoties accepteren en in actie komen voor diepe wensen.

Deze manier van coachen sluit goed aan bij wie ik ben. Ik houd van wandelen, in beweging zijn, frisse lucht en de natuur. Wandelen in de natuur geeft mij rust, vrijheid en zorgt er altijd voor dat ik met een opgeruimd en fris hoofd weer thuis kom. Buiten en in beweging ben ik in mijn element en vanuit daar kan ik het beste coaching bieden.

Stress- burn-out coaching

Stress- burn-out coaching

Heb je heel veel negatieve stress of burn-out klachten of zit je er al middenin, je reserves raken op en je bent emotioneel uitgeput. Ook dan ben je bij mij aan het goede adres. In de bedrijven waar ik werkzaam ben geweest heb ik veel stress gezien en mensen gesproken die een burn-out hadden. Voor het coachen van deze klachten heb ik mij gespecialiseerd.